Minggu, 30 Oktober 2011

Renungan Do'a

galeri islami YA ALLAH, BERIKAN CAHAYA DALAM HATI INI, CAHAYA DALAM PENDENGARAN INI, CAHAYA PADA PENGLIHATAN INI, CAHAYA DALAM RAMBUT INI, TULANG INI, DAGING INI, DARAH INI DAN BERILAH CAHAYA DI HADAPAN KAMI, DI BELAKANG KAMI, DI KANAN DAN KIRI KAMI,
ATAS DAN BAWAH KAMI, DAN DARI SEGALA PENJURU KEHIDUPAN KAMI SERTA CAHAYA DI DALAM KUBUR.YA ALLAH SAYANGILAH KAMI DALAM KETERASINGAN DI DALAM KUBUR, DAN TEMANILAH KAMI DALAM KESENDIRIAN DI DALAM KUBUR. YA RAHMAN, KAMI TAU KAMI BODOH, KAMI TAU KAMI INI BERLEBIH-LEBIHAN, DAN APA YANG ENGKAU KETAHUI LEBIH DARI KETIMBANG KAMI, MAKA JIKA ENGKAU TIDAK MENGAMPUNI DAN MENYAYANGI KAMI NISCAYA KAMI TERMASUK GOLONGAN ORANG-ORANG YANG MERUGI.

WAHAI ROBB, KAMI INI LEMAH, MAKA KUATKANLAH KAMI .
YA ALLAH KAMI INI HINA, MAKA MULIAKANLAH KAMI.
YA ALLAH KAMI INI FAKIR, MAKA KAYAKANLAH KAMI DENGAN ILMU_MU YA ROBB.

YA ILLAHI DARI SEGALA ILLAHI, JADIKANLAH KAMI ORANG YANG DAPAT BERSYUKUR, JADIKAN KAMI KECIL DIDALAM PANDANGAN MATA KAMI DAN MENJADI BESAR DI DALAM PANDANGAN MATA ORANG LAIN, KAYAKAN KAMI DENGAN ILMU_MU, HIASILAH KAMI DENGAN SIFAT PENYANTUN_MU, MULIAKANLAH KAMI DENGAN TAKWA_MU, DAN BAGUSKANLAH KAMI DENGAN KESELAMATAN_MU.

YA ALLAH, LAPANGKANLAH DADA INI, MUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI, DAN BUKAKANLAH SEGALA SIMPUL PENGIKAT LIDAH INI AGAR MEREKA MENGERTI DAN MEMAHAMI PERKATAAN KAMI . TUNJUKANLAH KAMI AKHLAK YANG PALING BAIK DAN JAUHKANLAH KAMI DARI KEBURUKAN AKHLAK, PERBAIKILAH AGAMA KAMI YANG MERUPAKAN PENJAGA URUSAN KAMI, PERBAIKILAH DUNIA KAMI YANG MERUPAKAN PENGHIDUPAN BAGI KAMI, DAN PERBAIKILAH AKHIRAT KAMI YANG MENJADI TEMPAT KEMBALINYA KAMI.

JADIKANLAH HIDUP KAMI SEBAGAI PENAMBAH UNTUK MELAKUKAN KEBAIKAN DAN JADIKANLAH MATI KAMI SEBAGAI PERISTIRAHATAN DARI SEGALA KEBURUKAN.

YA ALLAH, JANGAN SIKSA KAMI DARI GELAPNYA KUBUR, JANGAN SIKSA KAMI DARI PANASNYA API NERAKA DAN JANGAN SIKSA KAMI FITNAH HIDUP DAN MATI SERTA KEJAHATAN DARI FITNAH AL - MASIH AD - DAZZAL. LIMPAHKANLAH KESABARAN ATAS KAMI , TETAPKANLAH LANGKAH KEDUA TELAPAK KAKI KAMI , TOLONGLAH KAMI DARI ORANG-ORANG YANG DZALIM, SINARILAH HATI INI DENGAN CAHAYA MARI’FAT_MU,BERIKANLAH KEKUATAN IMAN YANG TIDAK ADA KEKUFURAN SESUDAHNYA.

HARUS KEMANA KAMI MENGADU SELAIN PADA_MU YA ALLAH…
KEMANA KAMI HARUS BERSIMPUH SELAIN PADA_MU YA ROBB,
ENGKAULAH HIDUP DAN MATIKU, DAN ENGKAULAH SATU-SATUNYA HARAPAN BAGI KAMI.

YA ALLAH, INILAH DO’A HAMBA_MU, INILAH PENGADUAN HAMBA_MU, MASIH BANYAK KEKURANGAN YANG BELUM TERSAMPAIKAN KEPADA_MU OLEH KAMI

YA ALLAH, KAMI AKAN TERUS MEMOHON DAN TERUS MEMOHON, JANGAN ENGKAU SESATKAN KAMI SESUDAHNYA.

AMIIIN..

0 komentar:

Posting Komentar